Συχνές ερωτήσεις

Η πρώτη επίσκεψη
Ορθοδοντική για παιδιά
Ορθοδοντική για ενήλικες
Η πρώτη επίσκεψη
Ορθοδοντική για παιδιά
Ορθοδοντική για ενήλικες
Ορθοδοντική για παιδιά
Ορθοδοντική για ενήλικες
Αόρατη ορθοδοντική Invisalign

Τι είναι η Ορθοδοντική Επιστήμη;

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής επιστήμης, η οποία ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία όλων των οδοντικών και κρανιοπροσωπικών σκελετικών ανωμαλιών για την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας, της αρμονίας και της αισθητικής του προσώπου.

Ποια η διαφορά του Οδοντιάτρου από τον Ορθοδοντικό;

Ο ορθοδοντικός είναι ένας χειρουργός οδοντίατρος, ο οποίος έχει εξειδικευτεί για τουλάχιστον 3 επιπλέον χρόνια σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα και έχει αναγνωρίσει το πτυχίο του από το Ελληνικό κράτος.
Ενώ λοιπόν όλοι οι ορθοδοντικοί είναι οδοντίατροι, μόνο το 6% των οδοντιάτρων είναι ορθοδοντικοί.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη ορθοδοντική θεραπεία;

Μια επιτυχημένη ορθοδοντική θεραπεία προϋποθέτει έναν ειδικό ορθοδοντικό και έναν συνεπή ασθενή.
Κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να επιδεικνύει συνέπεια στην τήρηση όλων των οδηγιών του ορθοδοντικού, να προσέρχεται στα ραντεβού του, και να φροντίζει την στοματική του υγιεινή με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και καθημερινή λεπτομερή στοματική υγιεινή, σύμφωνα με τις οδηγίες που του έχουμε δώσει.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία, για να γίνει ο πρώτος oρθοδοντικός έλεγχος;

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 6-7 ετών, σύμφωνα και με την Αμερικάνικη  Ένωση Ορθοδοντικών (Αmerican Association of Orthodontists, AAO).
Σε ασθενείς που εξετάζονται έγκαιρα, θα πρέπει εφόσον αναγνωριστούν ενδείξεις μελλοντικών ορθοδοντικών προβλημάτων, να παρακολουθούνται περιοδικά. Άλλωστε, συχνά η οδοντική ηλικία δεν ταυτίζεται με την χρονολογική ηλικία των παιδιών.
Έτσι, τηρώντας το πρόγραμμα περιοδικών εξετάσεων που συστήνει ο ορθοδοντικός μετά την ηλικία των 7 ετών, θα υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται η εξέλιξη της οδοντοφυΐας και να γίνει η ορθοδοντική θεραπεία την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε ορθοδοντική θεραπεία την ιδανική χρονική στιγμή-optimum timing. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και επιφέρει άριστα αποτελέσματα, ειδικά σε δύσκολα ορθοδοντικά περιστατικά.

Είναι σημαντική η Ορθοδοντική Θεραπεία;

Η ορθοδοντική είναι σημαντική, για λόγους καλής λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος και πρέπει να γίνεται για λόγους υγείας.
Παρά το γεγονός, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αναζητούν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία για λόγους αισθητικής, η βελτίωση της αισθητικής αποτελεί το αποτέλεσμα της αποκατάστασης της καλής λειτουργίας των δοντιών και των γνάθων και δεν θα πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κίνητρο για ορθοδοντική θεραπεία.

Με την ορθοδοντική θεραπεία αποκαθιστούμε:

  • προβλήματα συνωστισμού και διευκολύνουμε την σωστή στοματική υγιεινή, περιορίζοντας την τερηδόνα, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Αυτό βοηθά στο να διατηρήσουμε τα δόντια μας σε προχωρημένη ηλικία, χωρίς πόνο και απώλειες
  • ορθοδοντικά προβλήματα, που οδηγούν σε κατάγματα δοντιών ή και σε  απώλεια δοντιών, όπως για παράδειγμα προεξέχοντα δόντια
  • ορθοδοντικά προβλήματα που δημιουργούν προσωπικές ασυμμετρίες, με επακόλουθες συνέπειες στην λειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης, πόνους κατά την μάσηση και διάφορα άλλα προβλήματα
  • την αρμονική σύγκλειση για σωστή μάσηση και φώνηση και την αποφυγή κεφαλαλγιών και πόνων εξαιτίας δυσλειτουργιών της κροταφογναθικής διάρθρωσης
  • σωστές επαφές ανάμεσα στα δόντια, ώστε οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία (στεφάνες, εμφράξεις κλπ) να γίνεται με λεπτομέρεια και ακρίβεια
  • την εικόνα εαυτού και την αυτοπεποίθηση, ώστε τελικά η  ζωή των ασθενών μας, να βελτιώνεται σε επαγγελματικό, προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο

Μπορεί με την ανάπτυξη του παιδιού,  να αυτοδιορθωθεί το ορθοδοντικό του πρόβλημα;

Με βεβαιότητα η απάντηση είναι αρνητική, αφού με την ανάπτυξη του προσώπου οι σχέσεις των γνάθων τείνουν να επιδεινώνονται, όταν παρατηρείται κάποια δυσαρμονία. Όπως χαρακτηριστικά λένε στην Αμερική, «good faces grow good, bad faces grow bad» , θέλοντας να τονίσουν ότι ένα ορθοδοντικό πρόβλημα, χειροτερεύει με το χρόνο, αν δεν το θεραπεύσουμε. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος για την ανατολή και το ίσιωμα των πρόσθιων μόνιμων δοντιών, καθώς αυξάνεται η πίεση που ασκούν τα πίσω δόντια μαζί με τους φρονιμίτες προς τα εμπρός.

Πόσο χρόνο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;

Κάθε ορθοδοντική θεραπεία διαφέρει, αλλά σε γενικές γραμμές μία πλήρης ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί συνήθως από 1 έως 2,5 χρόνια.
Σε περιπτώσεις έντονων σκελετικών ή οδοντικών προβλημάτων χρειάζεται πρώιμη ή κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία σε μικρές ηλικίες  6-11 ετών περίπου, για να μην δημιουργηθούν δυσεπίλυτα προβλήματα μελλοντικά.
Γενικά, ο χρόνος θεραπείας καθορίζεται από τον ορθοδοντικό, τη σοβαρότητα του ορθοδοντικού προβλήματος, την συνεργασία του ασθενή, την εφαρμογή των οδηγιών που δίνονται και τη συνέπεια στα ραντεβού.

Ξαναστραβώνουν τα δόντια μετά από την ορθοδοντική θεραπεία;

Η επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν επισταμένου ακτινογραφικού και κλινικού ελέγχου και από τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.
Τα δόντια μετά την ορθοδοντική θεραπεία, πρέπει να βρίσκονται σε σωστή σύγκλειση και αυτό είναι καθοριστικό, για να διατηρηθούν όμορφα και “σταθερά” στη θέση τους.
Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι τα δόντια διατηρούν τις θέσεις τους στις γνάθους, με τις ίνες του περιοδοντίου. Αυτές διατείνονται κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας και συστέλλονται μετά το τέλος της. Τα δόντια λοιπόν, τείνουν να μετακινούνται διαρκώς και για να μην υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στο νέο τέλειο χαμόγελο, θα πρέπει να γίνει σωστή συγκράτηση του αποτελέσματος. Οι μηχανισμοί που προτείνουμε, με βάση τις προσωπικές ανάγκες του καθένα, ξεκινά αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας.
Ακόμη, επειδή οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα σε ηλικία 16 – 18 ετών, είναι πιθανό, όταν ανατέλλουν να μη βρίσκουν επαρκή χώρο και τότε να ασκήσουν δυνάμεις  στα άλλα δόντια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό, με πιο συχνό, αυτόν στα κάτω πρόσθια δόντια. Είναι πολύ σημαντικό, να φοριούνται οι συγκρατητικοί μηχανισμοί, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δίνουμε, για να αναχαιτίζουν την πίεση από τους φρονιμίτες και να διατηρούν τα υπόλοιπα δόντια στις ιδανικές τους θέσεις. Ο ορθοδοντικός ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα συντήρησης του αποτελέσματος, που του συνέστησε ο ορθοδοντικός του. Σε γενικές γραμμές, οι συγκρατητικοί νάρθηκες είναι απαραίτητο να φορεθούν από τον ασθενή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ο ασθενής θα πρέπει να ελέγχεται σε αραιά χρονικά διαστήματα από τον ορθοδοντικό του.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος συγκράτησης των δοντιών μετά την ορθοδοντική θεραπεία;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συγκράτησης των δοντιών, μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας και ο καταλληλότερος για εσάς, είναι αυτός που σας προτείνει ο ορθοδοντικός σας, ο οποίος γνωρίζει τις ορθοδοντικές μετακινήσεις που έχει πραγματοποιήσει.

Τρόποι συγκράτησης:

  • σταθερή ακινητοποίηση, με ένα λεπτό σύρμα συγκολλημένο στην εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών, το οποίο δεν φαίνεται και δεν εμποδίζει στην ομιλία και τη μάσηση και η
  • συγκράτηση με κινητά μασελάκια τύπου HAWLEY ή WRAPAROUND ή με λεπτούς διαφανείς νάρθηκες για χρήση τη νύχτα με εξατομικευμένο πρωτόκολλο για κάθε ασθενή.
  • Συνδυασμός των παραπάνω.

Πρέπει να βλέπω τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας;

Οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας θα πρέπει να συνεχίζονται οι επισκέψεις στον οδοντίατρο ή στον παιδοδοντίατρο για καθαρισμό, φθορίωση και έλεγχο της τερηδόνας με βάση το ατομικό πρωτόκολλο που ακολουθεί ο οδοντίατρος ή ο παιδοδοντίατρός σας.

Πονάει η ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι ανώδυνη σε γενικές γραμμές, και γι’ αυτό το λόγο είναι καλά ανεκτή και από “μικρούς” ασθενείς. Κατά την έναρξη της θεραπείας και σε κάθε επίσκεψη κάθε 4-6 εβδομάδες που γίνονται αλλαγές, μπορεί να υπάρξουν μικροενοχλήσεις, που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη χρήση ενός απλού παυσίπονου.

Ποιο είναι το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας;

Το κόστος ποικίλει ανάλογα με:

  • την φάση της θεραπείας, αν πρόκειται δηλαδή για πρώιμη, κατασταλτική ή επανορθωτική θεραπεία
  • τη δυσκολία του ορθοδοντικού προβλήματος
  • αν πρόκειται για θεραπεία μιας γνάθου
  • το χρόνο θεραπείας που απαιτείται, για να ολοκληρωθεί η θεραπεία
  • και τέλος τους μηχανισμούς που θα χρησιμοποιηθούν (κλασικά, γλωσσικά, διαφανή σιδεράκια, νάρθηκες INVISALIGN, κινητοί μηχανισμοί κλπ) για την θεραπεία

Είμαστε στη διάθεσή σας, να απαντήσουμε στις ερωτήσεις για τη θεραπεία σας, αφού εξετάσουμε όλα τα διαγνωστικά κλινικά και ακτινογραφικά δεδομένα.
Αφού ολοκληρωθεί η διάγνωση, σας απαντάμε εξατομικευμένα και με ακρίβεια για το κόστος της δικής σας θεραπείας, πριν την έναρξη. Στους περισσότερους, ξεκινάμε με μια προκαταβολή και συνεχίζουμε με μηνιαίες δόσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα άτοκων δόσεων με πιστωτική κάρτα.
Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας, δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την εξασφάλιση ενός όμορφου και υγιούς χαμόγελου. Σε συνεργασία μαζί σας, μπορούμε να φτιάξουμε ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο να σας διευκολύνει, ώστε να μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας στα παιδιά;

  1. Μεγαλύτερη πιθανότητα να αποφύγουμε εξαγωγές μόνιμων δοντιών
  2. Μπορούμε να επηρεάσουμε την σκελετική ανάπτυξη των γνάθων, ώστε να περιορίσουμε τα σκελετικά προβλήματα και να αποφευχθεί η γναθοχειρουργική
  3. Καλύτερη συνεργασία και προσαρμογή των μικρών ασθενών, σε σχέση με τους εφήβους και τους ενήλικες
  4. Μεγαλύτερη συνεργασία των μικρών παιδιών, σε σχέση με τα μεγαλύτερα λόγω των λιγότερων υποχρεώσεών τους
  5. Όσο μικρότερα τα παιδιά, τόσο πιο ενθουσιασμένα είναι με την ορθοδοντική θεραπεία και αδημονούν να βάλουν σιδεράκια
  6. Η έγκαιρη έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας, οδηγεί στην γρήγορη ολοκλήρωσή της, οπότε στην εφηβεία οι νέοι απολαμβάνουν το όμορφο χαμόγελό τους με αυτοπεποίθηση

Διαρκεί περισσότερο η ορθοδοντική θεραπεία στους ενήλικες;

Γενικά, η ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες, απαιτεί μεγαλύτερες ορθοδοντικές δυνάμεις, για αντίστοιχα ορθοδοντικά προβλήματα με παιδιά, και εξαιτίας αυτού χρειάζεται σχετικά λίγο περισσότερο χρόνο. Η μετακίνηση των δοντιών πραγματοποιείται διαμέσου πιο πυκνού οστίτη στους ενήλικες.
Συχνά βέβαια, αυτή η διαφορά πρακτικά δεν φαίνεται να επηρεάζει την συνολική διάρκεια της θεραπείας των ενηλίκων, αφού συνήθως αντισταθμίζεται με την μεγαλύτερη συνέπεια των ενηλίκων και τις λιγότερες ζημιές που κάνουν σε σχέση με τα παιδιά.

Εγκυμοσύνη και Ορθοδοντική

Κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει ορθοδοντική θεραπεία. Εάν βρίσκεται ήδη σε ορθοδοντική θεραπεία, και ανακαλύψει την εγκυμοσύνη της,  μπορεί να την συνεχίσει ενημερώνοντας άμεσα τον ορθοδοντικό της, ώστε να αποφευχθεί η λήψη  ακτινογραφιών.
Εφόσον όμως σκοπεύει να ξεκινήσει ορθοδοντική θεραπεία, καλό θα ήταν να την αναβάλλει για μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, που συχνά συνοδεύεται από αδιαθεσία και διάφορες ενοχλήσεις.
Γενικότερα κατά την εγκυμοσύνη, λόγω της τάσης για ουλίτιδα θα πρέπει να ακολουθείται σχολαστικό βούρτσισμα και μεγάλη επιμέλεια στη στοματική υγιεινή.

Πόσα χαμόγελα χαρίσατε σήμερα;

Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας.

Κάλεσε τώρα
Get in touch